logo Dekorace.cz

Šablony na stěny - jak na to?

Chcete nějak netradičně vyzdobit vaše bydlení? Máme pro vás skvělé řešení - dekorativní malířské šablony na zeď.

Základem pokoje je od pradávna malba nebo tapety. Trendem dnešní doby je malování každé zdi jinou barvou, což už velkou plochu místnosti trochu "rozbije", ale pořád to může být poněkud fádní. Aplikace nových i přesto, že jsou dnes velmi moderní a s krásnými motivy, je zase časově i manuálně náročnější. Další možností, jak oživit interiér jsou samolepky na zeď, ty už šablonám dosti konkurují, ale jste zas omezeni barvami.

Detaily nějakého motivu, či samolepky na zeď, vylepší prázdné místo na stěně stejně dobře, jako třeba obrazy. Ornamenty mohou navodit cílenou atmosféru, nebo přinést do interiéru myšlenku. Každý pokoj, ať už to bude kuchyně, hala, obývací nebo dětský pokoj, či pracovna si zaslouží být něčím zajímavý, originální a výjimečný.

Malířské šablony i pro (NE)kutily

Máte rádi originalitu, baví vás malovat a dekorovat vaše bydlení, ale obáváte se, že nejste dost šikovní? Pak jsou dekorativní malířské šablony pro vás ideální. Díky šablonám a jednoduchému postupu zvládnete mistrovsky i ten nejsložitější vzor a výsledek je úžasný. Při dekoraci pokoje můžete postupovat mnoha způsoby. Neobyčejný efekt dosáhnete například šablonou s 3D vzorem - opticky se tím výrazně zvětší místnost.

I s malou šablonou  - velký vzor

Nejenže dekoraci vymalujete přesně tou barvou, kterou potřebujete, ale i pomocí malé šablony vytvoříte veliký vzor, klidně přes celou zeď. Pro většinu pokojů se hodí právě jeden větší vzor. Nezáleží jestli je složený z více menších vzorů nebo je z jedné velké šablony. Doporučujeme nekombinovat příliš mnoho vzorů, aby pokoj nepůsobil přeplácaně. Šablony nejsou drahou záležitostí a vezmete-li v potaz, že i malou šablonou vytvoříte velikou dekoraci, je cena zanedbatelná.

Příprava vzorování - šablony na zeď

Samolepící šablony jsou vybaveny značkami, které umožňují jednoduché umístění šablon také méně zručným uživatelům. Před použitím si rozmyslete, jak byste chtěli obohatit váš prostor pomocí vzorů, jaké má být rozložení šablon a tužkou označte pozice šablon. Nejjednodušší technika pro neprofesionální uživatele je nátěr pomocí válečku a techniky nanášení houbou, pěnovým nebo textilním válečkem, stříkáním nebo hadrem.

Technika nanášení válečkem:

Pro nátěry potřebujeme kromě šablon: tužku, pravítko, vybranou barvu, (kartonovou) podložku pro stírání válečku a váleček. Doporučujeme akrylové barvy, ale dají se použít i obyčejné tónovací barvy. Nabídka barev je dnes široká a nabízí spousty variant  jako luminiscenční, které září po nasvícení ve tmě, trojrozměrné nebo dokonce magnetické.

1. Šablonu opatrně sejmeme z voskovaného papíru a nalepíme na předem označené místo.
2. Rukou nebo válečkem vytlačíme všechny vzduchové bubliny.
3. Váleček namočíme do barvy a přebytečnou barvu vytlačíme válečkováním po předem připravené tvrdé podložce (karton nebo plast).
4. Barvu opatrně a pomalu nanášíme na celý povrch šablony a dbáme, aby barva nezatekla pod okraj šablony. První vrstva je tak tenká, že podklad jemně prosvítá.
5. Počkáme 5 – 15 min. a naneseme druhou vrstvu. Počet vrstev závisí na požadovaném dekorativním účinku. Doporučujeme nanášet vždy 2 vrstvy.
6. Po natření poslední vrstvy počkáme 5 – 15 minut a šablonu opatrně odlepíme od podkladu. Pokud požadujeme překrytí motivů, je třeba před lepením šablony na další pozici počkat cca 1 hodinu.
7. Po ukončení práce nebo před nátěrem barvou jiného odstínu šablonu opatrně omyjeme ve vlažné vodě. Po ukončení práce přilepíme šablonu na hladkou podložku (voskovaný papír nebo plast) a uklidíme do originálního obalu.

Další možností vytvoření dekorace na zeď je barva ve spreji. Tvorba reliefu:

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

BePureHome Třímístná pohovka STATEMENT koňak

33 589 Kč
Shop

BePureHome Třímístná pohovka STATEMENT tmavě šedá

33 589 Kč
Shop

WOOOD Plastová jídelní židle BLISS tmavá

2 879 Kč
Shop

WOOOD Nástěnný věšák LEVIN březové dřevo

529 Kč
Shop

WOOOD Plastová jídelní židle BLISS terracota

2 599 Kč
Shop

Truhlík CLASSIC

6 029 Kč
Shop