logo Dekorace.cz

Obrazy

Vybíráme obraz

Nákup obrazu není jen tak. Jistě, může jít o čistě citovou záležitost. Projdete kolem výlohy prodejní galerie nebo narazíte na e-shopu na zajímavý obraz a zamilujete se do nádherného kousku okamžitě. Doma ovšem můžete zjistit, že se Vám prostě nikam nehodí. Většinou je tedy dobré si rozmyslet, do jakých prostor chcete obraz koupit, kolik do něj chcete investovat a při výběru dbát na sladění barev a motivu s vybavením interiéru.

Pokud pořizujete obraz jako dárek, respektujte vkus jeho budoucího majitele. Milovníka obrazů zátiší pravděpodobně nijak neohromí moderní abstraktní obraz a naopak.

 

obrazy v interiéru obrazy v interiéru

Obrazy do bytu

Obraz, který si pořizujete do domácnosti, by měl především odrážet Váš vkus, Vaši osobnost. Nepodléhejte zbytečně za každou cenu moderním trendům, řiďte se svými potřebami. Stejně jako nábytek a další bytové doplňky i obraz bude součástí každodenního života, a to Vy se na něj budete dívat nejčastěji.

Do větších prostor, obývacích pokojů, tedy míst, kam zvete návštěvy, patří především obrazy, které Vás budou prezentovat. Jde hlavně o díla větších formátů vkusně sladěných s vybavením interiéru a navozující žádanou atmosféru. Nezapomeňte, že obrazy jsou vděčným tématem hovoru.

Menší, dekorativní díla se hodí do chodeb, hal, na schodiště či do kuchyní a koupelen. Do dětských pokojů vybírejte veselé obrázky nebo plakáty s oblíbenými motivy svých ratolestí. V ložnici můžete pustit svou fantazii doslova ze řetězu, pamatujte však na svou drahou polovičku.

I v tomto případě platí známé „všeho s mírou“, přílišné množství obrazů často působí nevkusně, bez obrázků bude interiér chladný a smutný.

obraz do kuchyně - zátiší dětský obrázek

 

Obrazy do kanceláře

Obraz v kanceláři by měl odrážet nejen Váš osobní vkus, ale také činnost, kterou se v práci zabýváte. Spíše by měl splývat, nepůsobit křiklavě a dráždivě. Chybu neuděláte abstraktními, neutrálními motivy. Příjemné jsou především tlumené barvy, které oživí a zútulní strohé pracovní prostředí.

Kvalitní originální obraz může být také nenápadnou, ale o to působivější demonstrací síly a prosperity společnosti.
Současným trendem jsou „motivační plakáty“. Většinou jde o foto obrazy s přírodními motivy a hesly stimulujícími k větším výkonům, nebo obrazy aut, či motorky snů.

obraz auta obraz auta

 

Obrazy do veřejných interiérů

Výzdoba kaváren, čajoven, restaurací či hotelů může být vskutku originální. V mnoha případech je toho docíleno vhodným výběrem a umístěním obrazů. Některé kavárny dokonce slouží jako malé prodejní galerie. Může se Vám stát, že v důsledku omámení kofeinem a přemírou cukru z ovocného koláče nakonec odejdete jako hrdý majitel uměleckého díla.

Je však mnoho dalších míst, kde se setkáte s uměním. V čekárnách a na úřadech Vám zpříjemní dlouhé chvíle, stačí se rozhlédnout.
Výběr obrazů do takových prostor by měl probíhat uvážlivě, s důrazem na výsledný dojem a atmosféru, které chcete docílit. Zajímavou alternativou mohou být například LED světelné obrazy.

obraz do kavárny obraz do kavárny

 

Foto obrazy

V současné době je tento typ dekorace velmi oblíbený. Foto obrazy se hodí především do moderních interiérů, které jsou střídmě až minimalisticky vybaveny. Jde především o přestavěné industriální budovy, lofty a trendové stavby s otevřenými prostorami, kde je výrazným prvkem kov.

Základem pro foto obrazy jsou umělecké fotografie s širokým spektrem motivů a žánrů. Vyberete si například z kuchyňských zátiší, přírodních scenérií, obrázků zvířat, ale také abstraktních motivů a momentek z života velkoměsta.

Moderní postupy a nejnovější výrobní technologie zaručují vysokou kvalitu díla v různých provedeních. Foto obraz pořídíte jako tisk zasazený do luxusního rámu, případně natištěný na malířské plátno, nebo jako laminovaný plakát.

foto obraz foto obraz

 

Reprodukce obrazů

Reprodukce obrazů jsou velmi oblíbené, ne každý si může dovolit originální dílo od svého oblíbeného umělce, nemluvě o výtvorech světoznámých mistrů.

Reprodukce jsou tisky na různě kvalitním papíru provedené různě kvalitními metodami. Malé série na papíru s vyšší gramáží jsou zákonitě dražší. Levné vysokonákladové tisky nenabízejí takovou kvalitu papíru a tisku, ale stále jsou velmi žádané.
Díky reprodukcím je výtvarné umění přístupné mnohem většímu počtu lidí.

reprodukce obrazu

 

Originální obrazy

Originály jsou vysoce ceněné pro svou jedinečnost. Díla proslulých tvůrců mají značnou hodnotu, která je z uměleckého hlediska mnohdy nevyčíslitelná. Cena originálu bývá často závratná a v průběhu času se zvyšuje. Nákup obrazu je tedy počinem uspokojujícím estetické potřeby a zároveň skvělou investicí.

Obrazy jsou uchovány v galeriích, obrazárnách, muzeích a soukromých sbírkách. V prodejních galeriích se můžete obrazy nejen pokochat, seznámit se blíže s více či méně známými  tvůrci a jejich díly, ale také si nějaký originál pořídit.

 

Prodej obrazů

Kde se dají obrazy pořídit? V aukcích, prodejních galeriích, na internetu v e-shopu na obrazy či v antiku. Ať už si koupíte originál, reprodukci, dětský obrázek, laminovaný plakát nebo foto obraz, vždy vybírejte uvážlivě. Obchodníků s uměním je mnoho, vždyť je to také výhodný byznys, můžou se Vás snažit nalákat na velká jména. Vy se ovšem řiďte svým vkusem a instinktem. Je mnoho talentovaných umělců, které téměř nikdo nezná, a jejichž tvorba Vás může uchvátit. Kdo ví? Třeba se právě takový malíř jednou stane kapitolou v dějinách umění.

V našem shopu dekorace.cz doporučujeme navštívit kategorii obrazy a dětské obrázky.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Dřevník Wa-a – Rojaplast

4 620 Kč
Shop

Dřevník – Rojaplast

3 486 Kč
Shop

Dřevník – Rojaplast

3 108 Kč
Shop

Dřevník Sun – Rojaplast

2 447 Kč
Shop

Dřevník Sun – Rojaplast

2 436 Kč
Shop

Dřevník Sun – Rojaplast

2 993 Kč
Shop