logo Dekorace.cz

Jak zařídit malou koupelnu?

Zařídit malou koupelnu může být docela výzva – na omezeném prostoru potřebujete umístit spoustu vybavení, ale záleží vám i na estetickém výsledku. Malá koupelna však může být hezká i funkční zároveň – a to díky promyšleným rozhodnutím a správnému výběru nábytku, barev a detailů. Jak zařídit malou koupelnu? Pojďme na to!

Čím při navrhování malé koupelny začít?

Přestože si dnes můžete v mnoha obchodech se sanitárními předměty nebo dlaždicemi prohlédnout vzorová aranžmá a nechat si poradit od designéra, je dobré mít taky vlastní představu a informace o přesných rozměrech koupelny.

Připravte si půdorys koupelny s přesnými rozměry jednotlivých stěn a podlahy. Vezměte v úvahu všechny možné výklenky i umístění stávajících instalací – to je důležité zejména, pokud je nehodláte nijak upravovat. Na základě toho budete moct naplánovat rozmístění klíčového vybavení a nábytku.

Co nesmí chybět ani v té nejmenší koupelně:

  • Umyvadlo – do malých prostor se ideálně hodí malá umyvadla. Pokud máte v domě nebo bytě pouze jednu koupelnu, ujistěte se, že není příliš malá. Mytí rukou nebo obličeje ve velmi úzkých umyvadlech není příliš pohodlné.
  • WC mísa – v malé koupelně se nejlépe osvědčí závěsná WC mísa s kompaktními rozměry.
  • Sprcha nebo vana – někteří se domnívají, že v malé koupelně je místo pouze pro sprchu. Hodně však záleží na tvaru a proporcích místnosti. V některých koupelnách se dobře uplatní rohová nebo nástěnná vana, která může mít i skládací kryty umožňující nejen pohodlné koupání, ale i sprchování.
  • Nábytek – zvolte nejen skříňku pod umyvadlo, ale taky závěsné nebo stojící skříňky. Na trhu najdete koupelnové nástěnné skříňky se zrcadlovými dvířky – oblíbené řešení pro malé koupelny.

Koupelna samozřejmě není jen záchodová mísa, umyvadlo a sprchový kout, ale taky dlaždice, různé příslušenství, nábytek a mnoho dalších doplňků. V malé koupelně je však z pochopitelných důvodů nutné počet těchto předmětů omezit. Opticky většího prostoru dosáhnete omezením počtu předmětů vně nábytku a použitím jednotného estetického a barevného schématu pro všechny prvky aranžmá.

Infografika Pepco o optickém zvětšení koupelny.
Infografika Pepco o optickém zvětšení koupelny.

Jak získat více místa v koupelně?

Existuje několik triků a osvědčených způsobů, jak získat více místa i ve velmi stísněné koupelně:

  • Zvažte přesunutí pračky do jiné místnosti – například do chodby, kuchyně nebo technické místnosti.
  • Volte vysoký a závěsný nábytek – využijte potenciál stěn k získání úložného prostoru pro toaletní potřeby a čisticí prostředky.
  • Vsaďte na kompaktní sanitární keramiku – v prodeji najdete mnoho úzkých umyvadel, malých sprchových koutů a toaletních mís, které zabírají minimum místa.
  • Hrajte si s barvami – světlé barvy opticky zvětšují prostor. Tento efekt můžete ještě umocnit výběrem lesklých dlaždic a použitím velkých zrcadel.

I malou koupelnu lze zařídit esteticky a prakticky. Vzhledem k omezenému prostoru volte pouze pečlivě vybrané doplňky a příslušenství. Vše potřebné můžete zakoupit v obchodech Pepco.

Příslušenství a dekorace do koupelny s malými rozměry

Malá koupelna v bílé, černé a hnědé barvě.
Malá koupelna v bílé, černé a hnědé barvě.

Koupelnový dekor není jen o obkladech, nábytku a sanitární keramice, ale taky o praktických a dekorativních detailech. Koupelnové doplňky Pepco jsou pro jejich funkčnost dokonce nezbytné. I v té nejmenší koupelně se můžou hodit:

  • Držáky a háčky – především na toaletní papír, ale taky na ručníky. Často si klademe otázku, kam v malé koupelně pověsit ručníky, když už je většina stěn využita. Skvělou volbou může být speciální háček na dveře nebo na vnější stěnu sprchového koutu.
  • Organizéry – například na kosmetické potřeby, zubní kartáčky, vatové tyčinky a další příslušenství. V malých koupelnách se nejlépe osvědčují nádoby ergonomických tvarů (zejména čtvercové a obdélníkové, které lze umístit těsně vedle sebe).
  • Ručníky – nejen na tělo, ale taky na ruce a obličej. Do malé koupelny je nejlepší zvolit jednobarevné ručníky v jednotných barvách, které nebudou působit chaoticky.
  • WC štětka – abyste ušetřili místo na podlaze, můžete zvolit závěsný model.

V malé koupelně je dobré udržovat pořádek, ukládat věci na své místo a dbát na to, aby jich nebylo příliš mnoho. To platí zejména pro kosmetické potřeby a čisticí prostředky. Skvělou volbou jsou skříňky s uzavíratelnými dvířky, ve kterých můžete všechny tyto předměty uchovávat. Otevřené police v malé koupelně nejsou nejvhodnější volbou. Když na ně umístíte mnoho předmětů, budou prostor zbytečně zahlcovat. Mějte na paměti, že i v malé koupelně se vyplatí dbát na funkčnost a estetiku, proto nezapomínejte ani na doplňky a drobné detaily, které můžete zakoupit v prodejnách Pepco – často právě ony určují charakter celého aranžmá.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Truhlík CLASSIC

31 439 Kč
Shop

Kalune design Dřevěný TV stolek NEON 160x32 cm

3 749 Kč
Shop

LABEL51 dřevěný příborník OLIVA světlý

39 799 Kč
Shop

LABEL 51 jídelní židle FER šedá

4 249 Kč
Shop

Hannah Home Modulární pohovka FORA bílá

28 449 Kč
Shop

LABEL 51 dřevěný TV stolek OLIVA 55x220 cm světlý

31 269 Kč
Shop