logo Dekorace.cz

Jak vybrat ten nejlepší jídelní stůl?

Toužíte mít doma stůl, kolem kterého se sejde rodina v pohodové a uvolněné atmosféře? Stůl, který bude tak akorát velký, designový, ale i praktický na rozložení a údržbu? Jaký materiál se vyplatí a proč? Na to, jak vybrat moderní jídelní stůl, se společně podíváme v následujícím článku.

Potřebujeme velký stůl?

Mezi ty nejzákladnější parametry jídelního stolu patří velikost a tvar samotného stolu. Kolem stolu bychom měli počítat s dostatečným prostorem, aby se dalo snadno servírovalo a všichni mělo dostatek prostoru na odsunutí židle. Při výběru velikost zapřemýšlejte, zda potřebujete velký stůl či oceníte možnost občasného rozkládání.

Správná výška stolu

Jste vysocí? Zvažte výšku stolu, která by měla vyhovovat výšce členů vaší rodiny. Plánujete pracovat z home-officu a jídelna bude zároveň pracovnou? O to větší pozornost výšce stolu věnujte, ať vás nebolí záda. Výška může být dána výrobou konkrétního stolu, můžete si ji nastavit volitelně až při montáži, nebo zadat už při výrobě.

Co dřevo vydrží?

Oblíbeným materiálem je dřevo, které se vyznačuje velmi dobrou trvanlivostí a snadnou údržbou. Dřevěná deska dodá jídelně útulnost a podle zvoleného dřeva také specifickou atmosféru. Velmi dobrou variantou je dubové dřevo, které je tvrdé, trvanlivé a má zajímavou strukturu. Obsahuje třísloviny, které dřevo chrání před poškozením vlhkem, což se nám u jídelního stolu bude hodit. Na trhu seženeme i další dřeva jako třeba buk, mahagon či třešeň.

Dřevo a kov

Ne vždy však ladíme jídelnu do dřevěných prvků. Vedle dřevěného stolu si můžeme vybrat také skleněné či kovové desky, které však v interiéru často působí chladně a nepřátelsky. Nabízí se vhodná alternativa v podobě kombinované konstrukce stolu, kde je spodní nosná část vyrobena z kovových prvků, zatímco samotná deska je z odolného dřevěného masivu.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Pastelově fialový samozavlažovací květináč Plastia Doppio

229 Kč
Shop

Béžový květináč Grapano Rondi, ø 23,3 cm

2 849 Kč
Shop

Bílá budka pro ptáčky Esschert Design Farm House

999 Kč
Shop

Bílá budka pro ptáčky Esschert Design Green House

939 Kč
Shop

Sada 15 žlutých jmenovek na květiny Plastia

109 Kč
Shop

Šedý samozavlažovací květináč Flower Lover Cobble, délka 14,5 cm

259 Kč
Shop